Naslovna - Osnivanje

       Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Splitsko-dalmatinske županije utemeljena je 1996. godine prema odredbama Zakona o zaštiti prirode , članka 54 Zakona o ustanovama (NN 75/93). 

       Županijska skupština Splitsko-dalmatinske županije Odlukom o osnivanju osnovala je Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Splitsko-dalmatinske županije (''Službeni glasnik'' br.3/96, 5/04 i 18/05 ) sa ciljem zaštite, održavanja i promicanja zaštićenih dijelova prirode na području Splitsko-dalmatinske županije. 

     Temeljem odluke o osnivanju registrirana je pri Trgovačkom sudu u Splitu, kao neprofitna organizacija u vlasništvu osnivača.
U trenutku njezina utemeljenja, na području Županije bilo je već četrdesetak zaštićenih područja i objekata, a zadatak je Ustanove bio objediniti upravljanjem svim tim objektima u jedinstven sustav.

Novosti

20 veljače 2015
HERPETOFAUNA ZNAČAJNOG KRAJOBRAZA „KANJON CETINE“
Dana 19.2.2015. godine viši stručni suradnik Stjepan Mekinić započeo je sa istraživanjem herpetofaune Značajnog krajobraza „Kanjon Cetine“. Tijekom ovoga terenskog obilaska prešao se transekt u dužini 15,6km te svladala visinska razlika od 807m.
16 veljače 2015
Mjerenje vodostaja i čišćenje Crvenog jezera
  Članovi  speleološke sekcije Hrvatskog planinarskog društva Imotski, stručnjaci Građevinskog fakulteta iz Splita, a pod pokroviteljstvom Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima naše županije, u četvrtak su izveli posebno pripremljenu akciju čišćenja grotla Crvenog jezera, kao i mjerenje trenutačnog vodostaja.
13 veljače 2015
Projekt ''Žrnovnica''

  Žrnovnica je krška rijeka bržeg toka s manjim slapovima i dosta brzaka. Rijeka Žrnovnica duga je 4.800 metara. U svom gornjem toku prolazi kroz kanjon koji je slabo dostupan ljudima, pa je zato taj dio najočuvaniji. Od mjesta Žrnovnica prema ušću jednom stranom obale rijeke napravljena je šetnica, a ostatak obale obrastao je vrbom i smokvom s malo vodene vegetacije.
10 veljače 2015
Radovi na poučnoj stazi ''Imotska jezera-Gaj''
  Projekt poučna staza ''Imotska-jezera Gaj'' obuhvaća zahvate u okružju spomenika prirode Modrom i Crvenom jezeru, rade se pješačke staze, vidikovci, sanitarni čvorovi, info punktovi, okretište za autobuse... Imotska jezera dobit će svu potrebnu infrastrukturu koja može zadovoljiti veliki
RSS Arhiva
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području SDŽ
Dalmatian-Nature.hr © 2015 • man made