Obilježen "Dan planeta Zemlja" kroz edukaciju učenoka o zašićenim i NATURA 2000 područjima

25 travnja 2017
JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području SDŽ ''More i krš'' obilježila je "Dan planeta Zemlja" i provela edukaciju učenika o zaštićenim i  NATURA 2000 područjima SDŽ. Obilježavanje i edukacija provedeni su 25. 04. 2017. godine na posebnom rezervatu Pantan u dva termina. Sudjelovale su dvije škole: OŠ "Petar Berislavić" iz Trogira i SŠ "Braća Radić" iz Kaštela. Prvom terminu nazočni su bili trogirski učenici i nastavnici šestih razreda (tri odjeljenja), a nakon njih kaštelanski srednjoškolci (učenici prvih razreda) sa profesoricom u pratnji. Svi učenici imali su priliku poslušati zanimljive podatke o navedenom danu, počevši od samog početka prvog obilježavanja davne 1969./1970. godine, ciljeva koji se žele postići obilježavanjem, načina na koji se ono može provoditi, odlaganju otpada, važnosti recikliranja (stakla, papira, plastičnih boca, najlonskih vrećica), obnovljivim izvorima energije (sunce, voda, vjetar), izumiranju vrsta, očuvanju prirode i prirodnih resursa, ugroženosti zaštićenih prirodnih vrijednosti, što svatko od nas može učiniti (Deset zapovijedi prijatelja prirode). Na kraju su učenici popunili po dva anketna listića, po jedan za svaku temu.


Predavanje učenicima OŠ ''Petar Berislavić'' iz TrogiraPredavanje učenicima SŠ '' Braća Radić'' iz Kaštela

Novosti

26 srpnja 2017
Požar na Dinari
   Opožarena površina je sa jugoistoka od Petrovca, preko Velikog i Malog Maglaja, Sajmišta, Kovačevića staje, Goveđa kosta, Katiča torine do Troglavske razvale na sjeverozapadu.
14 srpnja 2017
Radionica „Monitoring smilja (Helichrysum italicum) na NATURA 2000 staništima“
   Hrvatska agencija za okoliš i prirodu (HAOP) organizirala je radionicu pod nazivom „Monitoring smilja (Helichrysum italicum) na NATURA 2000 staništima“. Radionica je održana je 12. srpnja 2017. godine
29 lipnja 2017
OBAVIJEST OBILJEŽAVANJE ZAŠTITE PRIRODE OTOKA VISA I KUP U PODVODNOJ FOTOGRAFIJI ANTUN GAVRANIĆ 29. rujna – 01. listopada 2017. Biševo


userfiles/file/obavijest zastita prirode kup 2017 bisevo.pdf

Državni kup u podvodnoj fotografiji ima dugu tradiciju od čak 40 godina. Nakon smrti zaljubljenika jadranskih dubina i ronjenja te vrsnog fotografa Antuna Gavranića 2002. godine, kup s ponosom nosi njegovo ime. Kup Antun Gavranić uvršten je u bodovanje za izbor članova državne reprezentacije u podvodnoj fotografiji, a ove godine se organizira na najudaljenijoj lokaciji ikada, otoku Biševo. Razlog tomu je obilježavanje 50 godina proglašenja zaštite nad Medvidinom špiljom, Zelenom špiljom i otokom Ravnikom, te Stinivom.
26 svibnja 2017
Obilježen dan biološke raznolikosti uz rijeku Cetinu u Trilju
      Povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u RH koji se obilježavaju 22. svibnja JU je obilježavanje provela sa učenicima i profesorima OŠ Trilj.
RSS Arhiva
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području SDŽ
Dalmatian-Nature.hr © 2017 • man made