Obilazak kućica za ptice u ZK Sutina

13 travnja 2017
Dana 13. travnja ove godine tim Javne ustanove u sastavu savjetnik biolog S. Mekinić, čuvar V. Bađun i stručni voditelj G. Piasevoli, obišao je kućice za ptice u ZK Sutina. Kućice su postavljene u sastojinama crnog bora i bukve. Ukupno su obiđene 23 kućice, osam s manjim ulaznim otvorom i petnaest s većim. Trinaest od tih kućica bile su pune (12 "velikih" i jedna "mala"). Sva su gnijezda bila u fazi inkubacije jaja prvog ovogodišnjeg legla, neke još i ne s punim brojem jaja. S obzirom na stanišne uvjete nisu uočene bitne razlike između dvaju staništa. Sva pregledana gnijezda, osim jednoga, pripadaju velikoj sjenici. Jedino na gnijezdu smještenom u "maloj" kućici nije viđena ptica, ali pretpostavka je da se radi o plavetnoj sjenici, što će se utvrditi prigodom sljedećeg obilaska, planiranog za kraj travnja. Zaključci iz dosadašnjeg tijeka projekta su da postoji praktično "monokultura" s obzirom na ptičje vrste, te da su se kućice s malim ulaznim otvorom pokazale skoro nepotrebne. S obzirom na uočene vrste ptica na spomenutom području, moglo bi se razmisliti o postavljanju specifičnih kućica, prilagođenih npr. puzavcima ili brgljezima.
Novosti

26 srpnja 2017
Požar na Dinari
   Opožarena površina je sa jugoistoka od Petrovca, preko Velikog i Malog Maglaja, Sajmišta, Kovačevića staje, Goveđa kosta, Katiča torine do Troglavske razvale na sjeverozapadu.
14 srpnja 2017
Radionica „Monitoring smilja (Helichrysum italicum) na NATURA 2000 staništima“
   Hrvatska agencija za okoliš i prirodu (HAOP) organizirala je radionicu pod nazivom „Monitoring smilja (Helichrysum italicum) na NATURA 2000 staništima“. Radionica je održana je 12. srpnja 2017. godine
29 lipnja 2017
OBAVIJEST OBILJEŽAVANJE ZAŠTITE PRIRODE OTOKA VISA I KUP U PODVODNOJ FOTOGRAFIJI ANTUN GAVRANIĆ 29. rujna – 01. listopada 2017. Biševo


userfiles/file/obavijest zastita prirode kup 2017 bisevo.pdf

Državni kup u podvodnoj fotografiji ima dugu tradiciju od čak 40 godina. Nakon smrti zaljubljenika jadranskih dubina i ronjenja te vrsnog fotografa Antuna Gavranića 2002. godine, kup s ponosom nosi njegovo ime. Kup Antun Gavranić uvršten je u bodovanje za izbor članova državne reprezentacije u podvodnoj fotografiji, a ove godine se organizira na najudaljenijoj lokaciji ikada, otoku Biševo. Razlog tomu je obilježavanje 50 godina proglašenja zaštite nad Medvidinom špiljom, Zelenom špiljom i otokom Ravnikom, te Stinivom.
26 svibnja 2017
Obilježen dan biološke raznolikosti uz rijeku Cetinu u Trilju
      Povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u RH koji se obilježavaju 22. svibnja JU je obilježavanje provela sa učenicima i profesorima OŠ Trilj.
RSS Arhiva
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području SDŽ
Dalmatian-Nature.hr © 2017 • man made